Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: Sysmond (регистриран)

Историята на езика за програмиране С е тясно свързана с историята на операционната система UNIX, която пък от своя страна има връзка с историята на друга операционна система, дължаща се на съвместен проект между AT & T-Bell Laboratories, General Electric и Massachusets Institute Of Technology. Става дума за операционната система MULTICS, замислена като операционна система с времеделене. Всъщност, прототипът на MULTICS е изпълнил поставените изисквания, само че бил тежък и сложен за ползване. Поради тази или друга причина работата по проекта е прекъсната. В колектива, взел участие в проекта, е участвал един известен тогава програмист на име Кен Томпсън. Той бил повлиян от замисъла на проекта за MULTICS и започнал разработка на друга операционна система, по-лесна и по-удобна за използване в сравнение с MULTICS. Това била операционната система UNIX, която Томпсън написва на ASSEMBLER за компютъра PDP-7 преаз 1969 год. Тогава операционната система UNIX нямала възможността за едновременна работа на няколко потребителя, но била удобна и се появило желание за пренасянето й на други машини. За да реализира тази цел, Томпсън създава през 1970 год. системен език тип интерпретатор, наречен B (Би). При създаването на езика B, Томпсън е бл повлиян от друг съществуващ програмен език за системно програмиране – BCPL, създаден от Ричардсън, който пък бил повлиян от съществуващия и разпространен тогава език PL/1. Затова името на езика B е логично. С този системен интерпретстор, чийто тип данни е машинната дума, системата UNIX е прехвърлена през 1971 год. на компютъра PDP-11. През този период в колектива от програмисти се присъединява и Денис Ритчи, който бива завладян и впечатлен от качествата на системата UNIX. Впоследствие той, съревновавайки се с колегите си, създава през 1972 год. езика за програмиране C. Той се явява продължение на интерпретатора B и носи следващата буква от езика първообраз BCPL, а именно C. По този начин впоследствие, в резултат на професионалното съревнование, се ражда двойката UNIX – C и до ден днешен този програмен език и тази операционна система вървят ръка за ръка, още повече, че със C през 1973 год. UNIX е преработена с възможност за едновременна работа на много потребители, а след 1975 година UNIX започва масовото си разпространение със своята шеста версия. Не случайно също така можем да кажем, че C и UNIX са двойка, защото е факт, че почти цялата UNIX, включително системните драйвери и компилатора за C, са написани на C. Заедно с UNIX започва и разпространението на еизка C, като година на официалното му обявяване може да се счита 1978, когато излиза книгата на Браян Керниган и Денис Ритчи – “The C Programming Language”.

Мнения от посетители (3):
Martin (анонимен)01.06.05 05:01:32
Sysmond :)) Dosta dobyr citat ot knigata :)
Naistina shte e dobre da ima i neshtichko za programming tuk , osobenno za "C" i "C++" nai-vehce :)

nasa (анонимен)16.01.03 11:16:05
ne 4e imam neshto protiv tebe no po4ti sushtata informaciq dori malko po obshirna moje da se nameri na :http://linux-bg.exco.net/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=history&key=333835245

banancho (анонимен)26.08.02 18:26:15
:))
Sysmond az misla che tva e super temichka zashttoo malko hora znaiat kakvo e tova i t.n. :)) az sashto ne znaeh kakvo no sega malko mi se prosvetli :)
ama malko de :P

Anonymous comments are temporary disabled

  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker