Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: Antonia (регистриран)

Този FAQ е съставен за вас от T0sh и Антония


За да са достъпни командите към ChanServ и NickServ никът ви трябва да е регистриран в NickServ (как да го направя?) и притежателят му да се е идентифицирал пред NickServ

Правила за чатене:

Не псувайте на канала, не повтаряйте многократно какво сте казали (и без това който не иска така или иначе няма да ви забележи), не пишете с ГЛАВНИ БУКВИ - не сте по-забележими (освен за операторите, които само чакат да се появи някои "крещящ" за да го изритат от канала), избягвайте обидно звучащи никове, не се връзвайте с повече от един IRC-клиент. Ползвайте разбираеми за вас чат клиенти, а не сложни скриптове, които не можете да управлявате. Не рекламирайте уеб сайтове, други мрежи или канали.

Препоръки:

Не започвайте разговор с непознат с думите "hi, kak si, asl, uchish ili rabotish, ot kade chatish..." - не е учтиво да се иска лична информация за човека отсреща по толкова агресивен начин. Хората, които са отдавна на мрежата, са чували тези въпроси безкрайно често и се дразнят от тях. Проявете въображение. Ако някой не иска да говори с вас на лична - това е негово право, не му се сърдете и не го обиждайте. Не на последно място: !seen [nick] на канала не е забавно за чатещите. Нито пък притежателят на този ник се радва да го разнасят така пред очите на всички. На мрежата има разкошен SeenServ (прочетете SeenServ Help в раздел Помощ), който освен по ник дава информация и по ident, host, маски. Порзвайте /msg seenserv seen [nick]

Основни команди:

Въпрос: Как да си говоря с някой лично, без другите да виждат?

В повечето случаи съобщението до даден ник се праща с /msg <ник> <съобщението>. Това може да стане като просто кликнете 2 пъти на човека, с който искате да говорите или 1 път, ако чатите с HTML.

Въпрос: Как да отида в даден канал?

/join #канал - например /join #Bulgaria

Сървърите на мрежата:

С командата /links се иска информация за сървърите на дадена мрежа. Най-бързият по принцип е този, който е най-близо като географско разположение. Списък със сървърите и информация за тяхното разположение има на http://www.bulgarianet.org на линк SERVERS. Online информация може да получите на канал #o:zone. Към сървър се връзва с командата
/server <име на сървъра> [порт].

Не е задължително да указвате и порта за връзване - по подразбиране това е 6667. Сървърите на ShakeIT работят задължително и на този порт, често поддържат 6666, 6668, 7000 и 7777.

Как да проверя за познатите си?

Ако искате да проверите дали познатите в са влизали на IRC напоследак най-добре е да се обърнете към SeenServ с командата /msg seenserv seen <ник>.

Не е задължително SeenServ да е на даден канал, за да има информация за потребителите - той следи цялата мрежа и знае кога даден ник е бил онлайн дори и да не е влизал на канал.

Може да получите информация от SeenServ дори и да не сте сигурни как точно се пише ника на приятеля ви, като търсите по части от ника, идентификатор или хост. Например ако Пешо влиза като Pesho, Pesho_spi, Pesho_po_zheni, Pesho_away може да ползвате /msg senserv seen *pesho*. С /msg senserv seen *!petrov@*.* търсите всички никове, които може да са ползвали който и да е Интернет доставчик, с идентификатор petrov.

Ако искате да бъдете уведомени за присъствието на приятелите си докато сте на мрежата ползвайте командата

/notify <ник>. Така ако никът е на IRC ще получите известие за това.

Как да отида в даден канал?

/join #kanal* - например /join #Bulgaria

Ако при влизане в канала веднага получите съобщение от някого с реклама на уебсайт или друг канал веднага се свържете с оператор на канала и го информирайте. Ако не успеете да осъществите контакт с оператор (в момента няма оператори или пък са заети и не успяват да ви обърнат внимание) влезте в канал #о:zone (/join #o:zone) и съобщете за спамъра.

Какво да направя ако някой ме притеснява на лична?

Най-простото решение е /ignore <ник>, като не забравите да затворите прозореца с този ник. Така вече няма да виждате нищо от него.

В mIRC се използват и редица други команди. Ако например се притеснявате, че може да ви обижда на канала, пишете /ignore -pntikd <ник>. Ако искате само временно да "разкарате" някого, ползвайте /ignore -u120 <ник>. Тази команда води до игнориране на ника за 120 секунди.

Една примерна комбинация от горепосочените команди /ignore -pu300 <ник> ще игнорира личните съобщения от <ник> за период от 300 секунди.

Друго решение на проблема с досадниците е използването на +g mode като крайна (и доста драстична) мярка. С този mode се игнорират всички опити да бъдете въвлечени в разговор от всекиго, като единствено достъпни за вас ще са разговорите по канала и съобщения от никове, които спициално са включени в личния списък за достъп с командата /accept <ник>.

Каква програма да използвам?

По-известните за MS Windows OS са mIRC http://www.mirc.co.uk/get.html, pIRCh http://www.pirch.com/ . За UNIX/Linux... който е с такава операционна система май няма нужда от help.

mIRC има mirror в България, хостнат на 1 от нашите сървъри:
mirc @ bulgaria

Какви nick modes да ползвам?

Nick modes се слагат с командата /mode <ник> [+|-mode], например /mode pesho +i-g. Това ще сложи на pesho i mode и ще му махне mode g, при условие, че pesho ги пише. Не могат да се променят modes за чужди никове.


Списък на modes, които могат да се слагат:

+i = невидим - ако никът е с такъв mode при команда /whois <ник>, /names или /who не се получава
информация, на кои канали е никът (освен ако никът не е на същия канал с питащия ).

+g = с този mode се игнорира всичко освен разговорите по канала и съобщения от никове, които специално са включени в личния списък за достъп с командата /accept <ник>. Не го използвайте с HTML, тъй като не поддържа нито /accept, нито командата /quote ACCEPT nick.Channel Modes: настройки на каналите

Слагат се с /mode #канал [+|-опция].

Списък на опциите:

+a -> крие оповете на канала с цел - избягване на съобщения от рода на "дай оп"

+b -> ban - забранява достъпа до канала на nick!user@host, като в случая user е идентификатора на ника, а
host е хоста, от който е влязъл. Препоръчва се ban от типа *!ident@*.края.на.хоста или *!*@целия.хост,
например /mode #моя_канал +b *!draznitel@*.izmislen-net.bg или /mode #моя_канал -b *!*@ns.izmislen-net.bg

+e -> хостмаска, указана с +e за канала, е изключение от списъка с банове на канала

+h -> полуоп (%) - може да рита потребители, които не са опове и да променя modes на канала

+I -> изключение за invite (покана) - ако каналът е +i потребителят, отговарящ на +I хостмаската няма
нужда от покана, за да влезе на канала.

+i -> invite - в този канал може да се влиза само след покана от някой, който е вече на канала. Поканата
е: /invite <ник> <#канал>

+k -> ключ - за да се влезе в канала е необходимо да се знае паролата. Слага се с /mode #канал +k
<парола>. Влиза се с: /join #канал <парола>.

+l -> лимит - ограничава броя на потребителите в канала /mode #канал +l 40 ще ограничи броя на
потребителите в канала на 40

+m -> модериран - никовете без t +v/h/o (+%@) не могат да говорят в канала /mode #канал +m

+n -> без външни съобщения - никът трябва да е на канала, за да може да праща текст до него

+o -> op (@)- никът е оператор на канала. Може да рита и сменя modes за канала

+s -> таен канал - името на канала не се показва при /names или /list или в /whois освен ако питащият не е
на канала.

+t -> topic - само опове или полуопове (+h+o) (%@) могат да сменят топика на канала. Топикът се сменява с
команда /topic #канал <новият топик>

+v -> voice (+), което дава право да се говори в канал +m

На ShakeIT за канал може да се задават най-много по 4 modes на команда. Например /mode #канал -nt+is ще махне nt и ще сложи is флагове на канала, а /mode #канал -o+b+h draznitel *!*@draznitel.com pesho ще махне @ на draznitel, ще сложи бан за *!*@draznitel.com и ще даде halfop на pesho. Параметрите след командата се залагат в същия ред , съответстващ на флаговете.

Как е рита (kick) от канал: /kick #канал <ник> [причина] води до ритане на ника от #канал със съобщение [причина]. Само оп и полуоп на канала може да рита.За техническа и друга помощ на ShakeIT посетете канал #shakeit Просто напишете /join #shakeit и задайте въпроса си.

Edited from: Antonia; 2001-11-20 04:52

Edited from: dzver; 2004-06-19 12:09

Мнения от посетители (71):
uasayscuenicol21.02.18 05:49:00
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver B­ead Charm Г…terfГ¶rsГ¤ljare [0b01] - SEK 468 : Pr
pandora smycken grossist
pandora smycken billigt
[b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora silver[/url][/b] | [b]pandora silver[/b] | [b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora utlopp butiker[/url][/b]
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver Bead Charm Återförsäljare [0b01] - SEK 468 : Professionella Pandora outlet-butiker, pandorabracelets.pw
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Do

uasayscuenicol21.02.18 05:49:00
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver B­ead Charm Г…terfГ¶rsГ¤ljare [0b01] - SEK 468 : Pr
pandora smycken grossist
pandora smycken billigt
[b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora silver[/url][/b] | [b]pandora silver[/b] | [b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora utlopp butiker[/url][/b]
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver Bead Charm Återförsäljare [0b01] - SEK 468 : Professionella Pandora outlet-butiker, pandorabracelets.pw
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jap...

uasayscuenicol21.02.18 05:49:00
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver B­ead Charm Г…terfГ¶rsГ¤ljare [0b01] - SEK 468 : Pr
pandora smycken grossist
pandora smycken billigt
[b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora silver[/url][/b] | [b]pandora silver[/b] | [b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora utlopp butiker[/url][/b]
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver Bead Charm Återförsäljare [0b01] - SEK 468 : Professionella Pandora outlet-butiker, pandorabracelets.pw
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jap...

uasayscuenicol21.02.18 05:48:59
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klo­ckor online .
swiss replika klockor aaa +
schweiziska replika klockor
[b][url=http://www.watchomega.top/sv/]hög kvalitet replika klockor för män[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]klockor[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]schweizisk Mekanisk rörelse replika klockor[/url][/b]
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klockor online .
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jappen Yen
Norske Krone
Swedish Krone

uasayscuenicol21.02.18 05:48:59
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klo­ckor online .
swiss replika klockor aaa +
schweiziska replika klockor
[b][url=http://www.watchomega.top/sv/]hög kvalitet replika klockor för män[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]klockor[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]schweizisk Mekanisk rörelse replika klockor[/url][/b]
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klockor online .
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jappen Yen
Nors...

uasayscuenicol21.02.18 05:48:59
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klo­ckor online .
[b][url=http://www.watchomega.top/sv/]swiss replika klockor aaa +[/url][/b]
[b]schweiziska replika klockor[/b]
hög kvalitet replika klockor för män | klockor | schweizisk Mekanisk rörelse replika klockor

Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klockor online .


US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jappen Yen
Norske Krone
Swedish Krone
Danish Krone
CNY

Katego...

uasayscuenicol31.05.17 19:20:00
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-­O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234
swiss replica watches aaa+
swiss replica watches
[b]watches[/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]watches[/url][/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss Mechanical movement replica watches[/url][/b]
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234.00 : Zen Cart!, The Art of E-commerce
language:
[url=http://www.bestwatch.me/de/] [img]http://www.bestwatch.me/langim

uasayscuenicol31.05.17 19:19:48
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-­O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234
swiss replica watches aaa+
swiss replica watches
[b]watches[/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]watches[/url][/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss Mechanical movement replica watches[/url][/b]
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234.00 : Zen Cart!, The Art of E-commerce
language:
[url=http://www.bestwatch.me/de/] [img]http://www.bestwatch.me/langimg/gericon.gif[/img...

uasayscuenicol31.05.17 19:19:41
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-­O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234
[b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss replica watches aaa+[/url][/b]
[b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss replica watches[/url][/b]
watches
| watches
| swiss Mechanical movement replica watches

Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234.00 : Zen Cart!, The Art of E-commercelanguage:

  

  

  
...

AngelDust11.02.14 15:20:05
защо юзерите с кирилица ми излизат на маймуница
инсталирах най новия mirc и юзерите които са на кирилица
не мога да ги прочета понеже ми излизат на маймуница

tolkovasladka23.05.08 01:55:35
kak da si iztriq profila ako vie go napravite 6te e dobre
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

djuliani15.05.07 16:43:20
kaje te mi kak da si mahna registraciqta,molq vi!
kajete mi kak da si mahna registraciqta,molq vi!

kiberius (анонимен)04.03.07 23:26:38
pls
kajete kak da si istriq registraciqta tuk?

FatPizza (анонимен)24.02.07 13:37:40
trivia bot
ot kyde moga da si izteglq trivia bot pls kajeteeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!!!!!

herkitu (анонимен)27.01.07 13:11:24
trivia
pichuve da ne stavam i az dosadna , no i na men mi trqbva trivia bot a ne moga da si namerq molq ako nqkoi znae ot kyde da si svalq ili ima nqkakva setup da mi pishe na sara_4@abv.bg pls pls pls

още коментари... ->>>

Anonymous comments are temporary disabled

  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker