Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: Antonia (регистриран)

Този FAQ е съставен за вас от T0sh и Антония


За да са достъпни командите към ChanServ и NickServ никът ви трябва да е регистриран в NickServ (как да го направя?) и притежателят му да се е идентифицирал пред NickServ

Правила за чатене:

Не псувайте на канала, не повтаряйте многократно какво сте казали (и без това който не иска така или иначе няма да ви забележи), не пишете с ГЛАВНИ БУКВИ - не сте по-забележими (освен за операторите, които само чакат да се появи някои "крещящ" за да го изритат от канала), избягвайте обидно звучащи никове, не се връзвайте с повече от един IRC-клиент. Ползвайте разбираеми за вас чат клиенти, а не сложни скриптове, които не можете да управлявате. Не рекламирайте уеб сайтове, други мрежи или канали.

Препоръки:

Не започвайте разговор с непознат с думите "hi, kak si, asl, uchish ili rabotish, ot kade chatish..." - не е учтиво да се иска лична информация за човека отсреща по толкова агресивен начин. Хората, които са отдавна на мрежата, са чували тези въпроси безкрайно често и се дразнят от тях. Проявете въображение. Ако някой не иска да говори с вас на лична - това е негово право, не му се сърдете и не го обиждайте. Не на последно място: !seen [nick] на канала не е забавно за чатещите. Нито пък притежателят на този ник се радва да го разнасят така пред очите на всички. На мрежата има разкошен SeenServ (прочетете SeenServ Help в раздел Помощ), който освен по ник дава информация и по ident, host, маски. Порзвайте /msg seenserv seen [nick]

Основни команди:

Въпрос: Как да си говоря с някой лично, без другите да виждат?

В повечето случаи съобщението до даден ник се праща с /msg <ник> <съобщението>. Това може да стане като просто кликнете 2 пъти на човека, с който искате да говорите или 1 път, ако чатите с HTML.

Въпрос: Как да отида в даден канал?

/join #канал - например /join #Bulgaria

Сървърите на мрежата:

С командата /links се иска информация за сървърите на дадена мрежа. Най-бързият по принцип е този, който е най-близо като географско разположение. Списък със сървърите и информация за тяхното разположение има на http://www.bulgarianet.org на линк SERVERS. Online информация може да получите на канал #o:zone. Към сървър се връзва с командата
/server <име на сървъра> [порт].

Не е задължително да указвате и порта за връзване - по подразбиране това е 6667. Сървърите на ShakeIT работят задължително и на този порт, често поддържат 6666, 6668, 7000 и 7777.

Как да проверя за познатите си?

Ако искате да проверите дали познатите в са влизали на IRC напоследак най-добре е да се обърнете към SeenServ с командата /msg seenserv seen <ник>.

Не е задължително SeenServ да е на даден канал, за да има информация за потребителите - той следи цялата мрежа и знае кога даден ник е бил онлайн дори и да не е влизал на канал.

Може да получите информация от SeenServ дори и да не сте сигурни как точно се пише ника на приятеля ви, като търсите по части от ника, идентификатор или хост. Например ако Пешо влиза като Pesho, Pesho_spi, Pesho_po_zheni, Pesho_away може да ползвате /msg senserv seen *pesho*. С /msg senserv seen *!petrov@*.* търсите всички никове, които може да са ползвали който и да е Интернет доставчик, с идентификатор petrov.

Ако искате да бъдете уведомени за присъствието на приятелите си докато сте на мрежата ползвайте командата

/notify <ник>. Така ако никът е на IRC ще получите известие за това.

Как да отида в даден канал?

/join #kanal* - например /join #Bulgaria

Ако при влизане в канала веднага получите съобщение от някого с реклама на уебсайт или друг канал веднага се свържете с оператор на канала и го информирайте. Ако не успеете да осъществите контакт с оператор (в момента няма оператори или пък са заети и не успяват да ви обърнат внимание) влезте в канал #о:zone (/join #o:zone) и съобщете за спамъра.

Какво да направя ако някой ме притеснява на лична?

Най-простото решение е /ignore <ник>, като не забравите да затворите прозореца с този ник. Така вече няма да виждате нищо от него.

В mIRC се използват и редица други команди. Ако например се притеснявате, че може да ви обижда на канала, пишете /ignore -pntikd <ник>. Ако искате само временно да "разкарате" някого, ползвайте /ignore -u120 <ник>. Тази команда води до игнориране на ника за 120 секунди.

Една примерна комбинация от горепосочените команди /ignore -pu300 <ник> ще игнорира личните съобщения от <ник> за период от 300 секунди.

Друго решение на проблема с досадниците е използването на +g mode като крайна (и доста драстична) мярка. С този mode се игнорират всички опити да бъдете въвлечени в разговор от всекиго, като единствено достъпни за вас ще са разговорите по канала и съобщения от никове, които спициално са включени в личния списък за достъп с командата /accept <ник>.

Каква програма да използвам?

По-известните за MS Windows OS са mIRC http://www.mirc.co.uk/get.html, pIRCh http://www.pirch.com/ . За UNIX/Linux... който е с такава операционна система май няма нужда от help.

mIRC има mirror в България, хостнат на 1 от нашите сървъри:
mirc @ bulgaria

Какви nick modes да ползвам?

Nick modes се слагат с командата /mode <ник> [+|-mode], например /mode pesho +i-g. Това ще сложи на pesho i mode и ще му махне mode g, при условие, че pesho ги пише. Не могат да се променят modes за чужди никове.


Списък на modes, които могат да се слагат:

+i = невидим - ако никът е с такъв mode при команда /whois <ник>, /names или /who не се получава
информация, на кои канали е никът (освен ако никът не е на същия канал с питащия ).

+g = с този mode се игнорира всичко освен разговорите по канала и съобщения от никове, които специално са включени в личния списък за достъп с командата /accept <ник>. Не го използвайте с HTML, тъй като не поддържа нито /accept, нито командата /quote ACCEPT nick.Channel Modes: настройки на каналите

Слагат се с /mode #канал [+|-опция].

Списък на опциите:

+a -> крие оповете на канала с цел - избягване на съобщения от рода на "дай оп"

+b -> ban - забранява достъпа до канала на nick!user@host, като в случая user е идентификатора на ника, а
host е хоста, от който е влязъл. Препоръчва се ban от типа *!ident@*.края.на.хоста или *!*@целия.хост,
например /mode #моя_канал +b *!draznitel@*.izmislen-net.bg или /mode #моя_канал -b *!*@ns.izmislen-net.bg

+e -> хостмаска, указана с +e за канала, е изключение от списъка с банове на канала

+h -> полуоп (%) - може да рита потребители, които не са опове и да променя modes на канала

+I -> изключение за invite (покана) - ако каналът е +i потребителят, отговарящ на +I хостмаската няма
нужда от покана, за да влезе на канала.

+i -> invite - в този канал може да се влиза само след покана от някой, който е вече на канала. Поканата
е: /invite <ник> <#канал>

+k -> ключ - за да се влезе в канала е необходимо да се знае паролата. Слага се с /mode #канал +k
<парола>. Влиза се с: /join #канал <парола>.

+l -> лимит - ограничава броя на потребителите в канала /mode #канал +l 40 ще ограничи броя на
потребителите в канала на 40

+m -> модериран - никовете без t +v/h/o (+%@) не могат да говорят в канала /mode #канал +m

+n -> без външни съобщения - никът трябва да е на канала, за да може да праща текст до него

+o -> op (@)- никът е оператор на канала. Може да рита и сменя modes за канала

+s -> таен канал - името на канала не се показва при /names или /list или в /whois освен ако питащият не е
на канала.

+t -> topic - само опове или полуопове (+h+o) (%@) могат да сменят топика на канала. Топикът се сменява с
команда /topic #канал <новият топик>

+v -> voice (+), което дава право да се говори в канал +m

На ShakeIT за канал може да се задават най-много по 4 modes на команда. Например /mode #канал -nt+is ще махне nt и ще сложи is флагове на канала, а /mode #канал -o+b+h draznitel *!*@draznitel.com pesho ще махне @ на draznitel, ще сложи бан за *!*@draznitel.com и ще даде halfop на pesho. Параметрите след командата се залагат в същия ред , съответстващ на флаговете.

Как е рита (kick) от канал: /kick #канал <ник> [причина] води до ритане на ника от #канал със съобщение [причина]. Само оп и полуоп на канала може да рита.За техническа и друга помощ на ShakeIT посетете канал #shakeit Просто напишете /join #shakeit и задайте въпроса си.

Edited from: Antonia; 2001-11-20 04:52

Edited from: dzver; 2004-06-19 12:09

Мнения от посетители (71):
uasayscuenicol21.02.18 05:49:00
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver B­ead Charm Г…terfГ¶rsГ¤ljare [0b01] - SEK 468 : Pr
pandora smycken grossist
pandora smycken billigt
[b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora silver[/url][/b] | [b]pandora silver[/b] | [b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora utlopp butiker[/url][/b]
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver Bead Charm Återförsäljare [0b01] - SEK 468 : Professionella Pandora outlet-butiker, pandorabracelets.pw
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Do

uasayscuenicol21.02.18 05:49:00
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver B­ead Charm Г…terfГ¶rsГ¤ljare [0b01] - SEK 468 : Pr
pandora smycken grossist
pandora smycken billigt
[b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora silver[/url][/b] | [b]pandora silver[/b] | [b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora utlopp butiker[/url][/b]
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver Bead Charm Återförsäljare [0b01] - SEK 468 : Professionella Pandora outlet-butiker, pandorabracelets.pw
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jap...

uasayscuenicol21.02.18 05:49:00
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver B­ead Charm Г…terfГ¶rsГ¤ljare [0b01] - SEK 468 : Pr
pandora smycken grossist
pandora smycken billigt
[b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora silver[/url][/b] | [b]pandora silver[/b] | [b][url=http://www.pandorabracelets.pw/sv/]pandora utlopp butiker[/url][/b]
Pandora Outlet Pink Crystal emalj Sterling Silver Bead Charm Återförsäljare [0b01] - SEK 468 : Professionella Pandora outlet-butiker, pandorabracelets.pw
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jap...

uasayscuenicol21.02.18 05:48:59
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klo­ckor online .
swiss replika klockor aaa +
schweiziska replika klockor
[b][url=http://www.watchomega.top/sv/]hög kvalitet replika klockor för män[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]klockor[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]schweizisk Mekanisk rörelse replika klockor[/url][/b]
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klockor online .
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jappen Yen
Norske Krone
Swedish Krone

uasayscuenicol21.02.18 05:48:59
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klo­ckor online .
swiss replika klockor aaa +
schweiziska replika klockor
[b][url=http://www.watchomega.top/sv/]hög kvalitet replika klockor för män[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]klockor[/url][/b] | [b][url=http://www.watchomega.top/sv/]schweizisk Mekanisk rörelse replika klockor[/url][/b]
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klockor online .
US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jappen Yen
Nors...

uasayscuenicol21.02.18 05:48:59
Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klo­ckor online .
[b][url=http://www.watchomega.top/sv/]swiss replika klockor aaa +[/url][/b]
[b]schweiziska replika klockor[/b]
hög kvalitet replika klockor för män | klockor | schweizisk Mekanisk rörelse replika klockor

Toppkvalitet schweiziska replika Hublot replika klockor online .


US Dollar
Euro
GB Pound
Canadian Dollar
Australian Dollar
Jappen Yen
Norske Krone
Swedish Krone
Danish Krone
CNY

Katego...

uasayscuenicol31.05.17 19:20:00
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-­O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234
swiss replica watches aaa+
swiss replica watches
[b]watches[/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]watches[/url][/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss Mechanical movement replica watches[/url][/b]
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234.00 : Zen Cart!, The Art of E-commerce
language:
[url=http://www.bestwatch.me/de/] [img]http://www.bestwatch.me/langim

uasayscuenicol31.05.17 19:19:48
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-­O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234
swiss replica watches aaa+
swiss replica watches
[b]watches[/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]watches[/url][/b]
| [b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss Mechanical movement replica watches[/url][/b]
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234.00 : Zen Cart!, The Art of E-commerce
language:
[url=http://www.bestwatch.me/de/] [img]http://www.bestwatch.me/langimg/gericon.gif[/img...

uasayscuenicol31.05.17 19:19:41
Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-­O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234
[b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss replica watches aaa+[/url][/b]
[b][url=http://www.bestwatch.me/]swiss replica watches[/url][/b]
watches
| watches
| swiss Mechanical movement replica watches

Rolex Datejust Mens 116263CSJ 18k Yellow Gold Turn-O-Graph Bezel Round Automatic Watch [fceb] - $234.00 : Zen Cart!, The Art of E-commercelanguage:

  

  

  
...

AngelDust11.02.14 15:20:05
защо юзерите с кирилица ми излизат на маймуница
инсталирах най новия mirc и юзерите които са на кирилица
не мога да ги прочета понеже ми излизат на маймуница

tolkovasladka23.05.08 01:55:35
kak da si iztriq profila ako vie go napravite 6te e dobre
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

djuliani15.05.07 16:43:20
kaje te mi kak da si mahna registraciqta,molq vi!
kajete mi kak da si mahna registraciqta,molq vi!

kiberius (анонимен)04.03.07 23:26:38
pls
kajete kak da si istriq registraciqta tuk?

FatPizza (анонимен)24.02.07 13:37:40
trivia bot
ot kyde moga da si izteglq trivia bot pls kajeteeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!!!!!

herkitu (анонимен)27.01.07 13:11:24
trivia
pichuve da ne stavam i az dosadna , no i na men mi trqbva trivia bot a ne moga da si namerq molq ako nqkoi znae ot kyde da si svalq ili ima nqkakva setup da mi pishe na sara_4@abv.bg pls pls pls

още коментари... ->>>

Anonymous comments are temporary disabled

Най-цъкани за 2 дни


RO6AV_3 (69)


T0sh (19)

C4 (19)
dzver (19)
RhapsodY (18)
hlapeto_ (18)
niGGa (17)
Daemon (17)
cpu (16)
STOIL (16)
sniper (14)
Al (14)
sexi_spain_m (14)
reign_of_chaos (14)
alf_ot_melmak (14)
Al_Capone_ (14)
m00n (14)
eblivkaaa (13)
columbian (13)
Pin2 (13)
Mr_Color (12)
TOTTI (12)
Casper (12)
milo_pile (11)
siselina (11)
Obeliska (11)
KePeHcKu (11)
WrEtCh (11)
SiSo (11)
gh0s7 (11)
RooT (11)
Pechenia (11)
Margo (11)
CRASH (11)
vasil (11)
rushtothefloor (10)
skorpinox (10)
GOD (10)
Mast3rX (10)
PoSeiDoN (10)
  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker