Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: dzver (регистриран)

... Изведнъж си спомних, как записах първия си HTML и косата ми настръхна. Споменът ме удари по главата и се пренесох в по-детските години, когато и идея нямах, че с линкчета и <img src> един ден ще си изкарвам прехраната. Усещането е неописуемо.

Помня как седях пред Netscape Composer. Приятел от училище, Тошо, ми беше казал как си е направил homepage да му е от хард диск-а, за да не чака 3 часа за зареждане на www.bgnet.bg. Homepage с линкове за пощата му, за yahoo и не знам за какво друго въобще се ползваше интернет. Като чели липсваха "контент провайдъри" и всеки юзърски homepage в tripod си беше национално богатство.

Помня как си регистрирах първата поща - в hotmail.com. Май имаха около 1 MB free. Разбира се, трябваше ми, но не знаех за какво, за това се абонирах за 10-ина news letters, та открих и какво е да се набуташ сам със спам :)

С нея си регистрирах първия уебсайт - в members.xoom.com (RIP). Не помня как направих откритието, че index.html се зарежда по дефолт. Не помня това, но помня как видях страница с фреймсет (някъде на втория си ден) и как колекционирах супер-cool въртящи се .gif-ове.

Нещо в мен се счупи още когато видях на компютъра си как една картинка мръдна. Просто бях шокиран. Беше прост анимиран гиф с 2 или 3 кадъра. Сега macromedia flash 7 върти земни кълба със завидно качество и скорост, а видеото на компютър не впечатлява никой.

Помня страницата на netbg.com. От нея свих първия rollover. Модифицирах го 2000 пъти и от модификациите на този роловър научих javascript. Няма шега. Даже се сертифицирах в BrainBench за javascript programmer :-)

Помня как видях за пръв път страницата ми на цветен монитор. Авторските гифчета в нея бяха правени с Autocad, ulead gif animator и ms paint, експортвано през print screen. Някой ми обясняваше, че не е възможно да е по-зле. Като я видях - повярвах.

Помня zImage как ми разказа за PHP - "Много е готино. Можеш да сложиш if нещо и след това цял пасаж от страницата да го покажеш или да не го покажеш". Даже ми даде php3 на сървъра си и аз това го направих - 1 към 1 :) if ($foo) { ?> Едно Цяло ХТМЛ <?}. Знаех какво е QueryString от обработката на JS галерията в стария www.bulgaria.org, на който преждевременно бях станал уебмастър.

Помня как седнах за пръв път зад компютър с инсталиран Интердев, до нервен напускащ програмист, който ми обясняваше колко е важно да прехвърляш recordset-ите в масиви. Помнех за dim от кръжока по компютри при кака Ани в 4-то весело. После се оказа, че теорията и практиката нямат много общо. Първите ми скриптове без пукнат масив работеха 2-но по-бързо от тези с масиви.

Помня, как развивах теорията, че HTML чат неизбежно ще измести Java. Как за 9 дни по 10 часа написах нещо, с което се влизаше в IRC през PHP.

Пак zImage май ми показа за пръв път употребата на regexp. Допадна ми. Направих галерия и цял генератор за уеб сайтове базиран на regexp и текстови файлове. Спрях го след като вече около 8500 души бяха направили сайтове с общ обем над 250MB. Списъкът беше в .xml, защото .xml беше модерен. Но tab delimited се парсваше бързо и .xml го зарязах за изобретяването на парсъри. Е, изобретиха ги.

После разбрах, че заката е в MySQL, но беше късно:) Донякъде. Сега ежедневно някой ме пита на ICQ как да си направи нещо, което да валидира някакъв засукан формат на стринг, особено torbalan. :) И аз знам, защото в детската градина с regexp правихме сайтове ;)


Не помня как се сблъсках с CSS.

Сега с CSS мога да правя това:
но някога ми беше непосилно да задам в 1 таблица всички клетки да са с еднакъв шрифт.

Помня как в пристъп на луд ентусиазъм написах (в тетрадки) книга игра и после с още по-луд ентусиазъм я преписвах в WORD, а после я copy-paste-Вах в HTML формат с линкове между епизодите.

Чудя се, дали радостта от победата не е свързана само с липсата на очакване да победиш? Май зависи от гледната точка. Ако гледаш с отворени очи можеш да видиш емоция във висящия от крушката в банята паяк, цъфналото в бяло дърво, препускащото улично куче, слаломиращо между бързащи хора. Няма да ти е нужен шокиращ роман на Пауло Куельо за събуждане на емоции у онези, които вече са ги орязали до там, че са им останали само голите изпънати нерви.

Като дете щраках aztec на 8-ца. Отзад колега щрака aztec на flash 7. Май всичко свършва там, откъдето е започнало :)

Edited from: dzver; 2004-06-22 12:12

Мнения от посетители (5):
Twopacshakour (анонимен)23.07.05 19:23:27
dzver ne e vajno kakvo si napisal sega vajno e hora­ta kak shte te zapomnqt s delata ti
dzver ti ve4e si zapomnen ot horata s tova 4e si napravi irc server i takavea prekrasna web stranica no samo s tova li iskas da te zapomnqt. Sled vreme sigurno shte ima 1000 irc serveri i nikoi nqma da si spomnq za teb pak za saiitovete da ne prikazvam...Misalta i e takava "pomisli kakvo mojesh da napravish za horata 4e te vinagi da te pomnqt s dobro, a ne s prezrenie kato men"

Тошо (анонимен)12.07.04 11:12:14
Ъхъ...
Никога няма да си го простя :)))

А най-интересното е, че аз мразя чата :). Влизал съм в IRC супер нередовно по-малко два месеца през съзнателния си живот... и пак успях да те запаля... ;)

dzver12.07.04 11:12:11
:)
развали ме, такова добро момче бях :P

ама най-големия ти грях е, че ме вкара в "sprynet", помниш ли :))))

Тошо от абзац две (анонимен)12.07.04 11:12:04
Ох... ох... ох...
Още ми е съвестно, че те запалих по тия щайги... :)))

Promind (анонимен)11.07.04 23:11:10
the hard way of the system administrator
Много обстойно казано и доста добре подредено като приказка е ... Спомням си и аз преди няколко години как се сблъсках с операционната система наречена линукс.Много от приятелите ми постянно ми разправяха как си пускали ботове и баунсъри на линукс машини ,та и аз реших да видя що за чудо е това линукса и има ли то бъдеще у нас...събрах 100тина лева и си купих първия компютър ... тогава 160Mhz i486 сложих му 16 рам и стана пушка...един виден наш а...

Anonymous comments are temporary disabled

  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker