Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: dzver (регистриран)

Българското училище ражда зависими, страхливи, пасивни и безпомощни хора

То стимулира най-долните и подли черти на човешкия характер и наказва прогресивните и моралните. Произвежда същества, пригодени за комунизъм и за цял живот конвейерно производство
Евгений Дайнов

Пак изпитвах - както правя всеки семестър (освен по времето на една мимолетна емиграция преди десетина години) от двадесетина години насам. Всяка студентска група си има собствена атмосфера; и е трудно да се направи някаква крива от типа "през последните 20 години студентите станаха по-добри/по-малко добри".
Онова, което знам, е, че малцинството аналитично и свободно мислещи студенти бавно нараства. Това е добре, макар да е с темповете на забързан охлюв. Другото, което съм разбрал, е, че от време на време се получава някакъв срив, завършващ с нов рекорд на "скъсани" сред първокурсниците (т.е. довчерашните ученици). Тук също има ръст: рекордът от 45 на сто през 1988 година бе счупен от едни 73 на сто през 2000 година, а в момента работата върви поне към 80.
Това пък става на фона на шесткратното увеличение в държавата на двойките в приемите за профилираните гимназии.

Нещо става в българските училища

и този път никой не може да ме обвини в липса на патриотизъм. Защото досега какво беше? "Имаме най-доброто образование в света, американците даже ни завиждат, ти, Дайнов, си отродител на българщината..."
Друг път. Налице са най-малкото резултатите от световното изследване на ОССЕ по функционална грамотност на гимназисти, в което българчетата се класираха около дъното. Това е вече доказателство, че онова, което се преподава в училищата, не е онова, което му трябва на човек, за да успее в съвременните условия.
Българските училища не произвеждат хора, които да могат да успяват. Следователно образователната система лишава нацията от мотора на нейното собствено развитие, обричайки я на лош живот.
Винаги съм знаел къде е грешката и най-сетне това е потвърдено в изводите на ОССЕ. Българското училище съвършено ясно внушава на децата следните няколко стратегии на техен успех - до една самоубийствени в днешно време.
Първо, личната зависимост и клиентелната лоялност. За разлика от т. нар. "Запад", у нас онзи, който преподава на ученика, е и онзи, който накрая го оценява. Ученикът е негов, на учителя си роб. "Говорещ инструмент" според дефиницията на Аристотел. Учителят използва този говорещ инструмент за две неща: за упражняване на произволна и безконтролна власт (а властта е основният нагон на личността според Адлер и оставен без контрол, води до извращения); и за приходи в рамките на "сивата икономика". "Няма да ви обяснявам това за белите кръвни телца," казва учителят в час, т.е. във времето, което се заплаща от данъкоплатеца да бъдат образовани неговите деца. "Това е прекалено сложно. Идвате следобед у нас на частен урок и ще ви го обясня."
Някой да е виждал касова бележка, издадена от учител за частен урок?
Изводът, който прави ученикът: за да успея в живота, трябва да си намеря патрон, комуто да бъда верен роб. А ако не иска? Ако не иска, се натъква не само на властта на учителя да го унищожи накрая, но и на:
Второ, българското училище непрестанно демонстрира, че критичното мислене, анализът, независимата рефлексия се наказват. Учителят иска ученикът да повтори неговите, на учителя, думи като един папагал. Ако си е позволил да прочете дебела книга и развие собствено мнение, ученикът бива наказан. Включително: слушайте тук внимателно, приятели, защото това е дъното -

бива влачен по психиатрични кабинети с родителите,

за да му се казва, че му трябва лечение, защото "надценява значимостта на собствената си личност".
Това го има само в съветската психиатрия, казваше се "вяло потичаща шизофрения" и беше измислена, за да вкарва несъгласните в лудниците. "Казваш, че комунистите не са прави? Ама те единствени знаят законите на историята и на вселената. Следователно ти не можеш да ги съдиш следователно надценяваш собствената си значимост като един Наполеон, следователно си болен, следователно марш в лудницата и ето гълтай тези успокоителни."
Като наказват мисълта, заплашват с психиатри и окуражават папагалското преповтаряне на думи, учителите внушават на децата траен страх от собствена мисъл и позиция - да не говорим за онази инициативност, на която уж разчита обществото за своето развитие.
Онова, което стига до мен на ниво университет, е че децата не разбират, когато искам от тях да прочетат Аристотел и ми напишат те какво мислят за неговия анализ. Решават, че искам от тях да препишат две страници Аристотел - да папагалстват, както са ги учили. И се започват едни есета: "Ние, елините, и нашите герои като Агамемнон", и така нататък. Отворил, преписал. Страх го е било да чете - да не го накажа.
Трето, българското училище

внушава на децата убеждението, че думите са лъжа:

едно се говори, друго става зад кулисите. Думите не са инструмент, с който разбираш и променяш света - а една коварна заблуда, чиято цел е да скрие от наивниците истината. А истината според българчетата е, че някъде се крадат едни пари. Тя е една и съща, винаги е била такава и винаги ще бъде. И никой никога нищо не може да промени.
Оттук пък идва масовото преписване на изпити - както и това, че много студенти докрая не вярват, че когато искам от тях критика на Аристотел, аз точно това имам предвид. Те са научени, че винаги има някакво друго нещо, второ дъно, което е моето истинско искане. И пилеят безумно количество време да разберат аз всъщност какво искам. И не им остава време да четат и критикуват Аристотел.
Резултатът е, че българите, докато остават в българска среда, не са способни нито да са инициативни, нито да бъдат добри наемни работници. За първото те нямат уменията. Училището е така конструирано, че да ражда зависими, страхливи, пасивни и безпомощни хора. А за второто нямат друго умение: да разбират думите. За да работиш добре, трябва да разбереш ясно поставената ти задача. Това не може да се случи, ако не разбираш, за какво служат думите.
Това е и изводът на изследването на ОССЕ - че

българските ученици не разбират значението на думите

Смятат, че задачата е да научат нещо наизуст, без да го разберат, и след това да го изпапагалят на оногова, когото припознават за началник (т.е. от чиято приумица зависи техният успех).
Българското училище е окончателно и без надежда провалено. То стимулира най-долните и подли черти на човешкия характер и наказва прогресивните и моралните. То произвежда хора, пригодени за комунизъм и за цял живот конвейерно производство: въртиш една и съща гайка и не питаш.
Време е да се разчисти теренът и се започне абсолютно наново. Защо това не става вече 15 години - този отговор го знаят Министерството на образованието, директорите на училища, учителите и родителите. И този отговор е: всички тези хора си представят, че техният интерес е да запазят системата на лична зависимост, липса на критерии и корупция. Защото всички ги е страх, че при една съвременна система, която да дава знания, свързани със самостоятелност, и която да ги оценява по обективни критерии, ще се успява по-трудно. Както винаги в една корумпирана система, всички участници са убедени, че тя е за предпочитане пред прозрачността. Всеки си е намерил нишичка.
Но винаги накрая едно корумпирано общество се срива. Нека поне родителите, винаги на нож против осъвременяване на образованието, се замислят над това на какво обричат децата си.
А не е ли вече време някой да попита самите деца те какво искат от образованието.


Edited from: dzver; 2004-07-17 01:54

Мнения от посетители (26):
(анонимен)17.10.06 11:28:34
АОНСУ ДАЛИ е висше?

asd (анонимен)19.03.06 17:00:15
dsad
haXHAxhaHXAhxhaXHAxha

Комитата (анонимен)15.07.05 18:15:48
Точно така е
Когато кандидатствах в американски университети в началото на 90те години, бях изключително потресен от факта, че искат да научат що за човек съм, а не просто какъв ми е успеха. Естествено провалих се, поради тази и други причини, но шокът си остана. Как тъй ще искат да знаят кой съм всъщност аз? Аз исках просто да им демонстрирам знания и да приключим дотам. Същият е въпросът с "признаването" на дипломите. Най-голямата глупост, която може няко...

leticiq (анонимен)01.12.04 19:01:50
докога ще се хвърля кал по бългърското училище

dzver29.11.04 11:29:57
Maitreya,

Не отричам, че е много лесно човек да се хване на някоя добре подготвена манипулация. Полуистината е много трудна за разбиване лъжа. Не съм гледал на Евгений Дайнов като на "класов" враг, понеже не съм подозирал за връзки с АОНСУ и др. подобни.

Ако се абстрахираме от това, общи проблеми като този с държавното образование в България има в големи мащаби. Също така съществуват съвсем малък брой партии, между които човек мож...

Maitreya29.11.04 01:29:10
Dzver :)
Единственият сигурен опит, който имам от Бг. висше образование не е от държавни ВУЗове и не ми е достатъчен да коментирам. Проф. Дайнов, който не е следвал в Бг. държавен ВУЗ, също не би могъл по абсолютно никакъв начин да каже че Бг. образование е лошо и ражда зависими, страхливи и др. подобни неща хора. Както той много добре знае, а и всички ние, най-уважаваните ВУЗове на "Запад" не са държавни, а частни. Разликата между едните и др...

dzver28.11.04 17:28:59
Ужасно несъгласен съм с мнението на Maitreya.

Като един виден отличник (завършил средното си образование с диплома 6.00 от ФСГ) и след това бакалавър от УНСС (5.28) мога отговорно да твърдя, че образованието ни в огромната си част не толерира по никакъв начин индивидуализма, инициативността и мисленето.

За средното образование ми е по-трудно да кажа тежки думи, защото много от преподавателите ни във ФСГ ни учиха на работи, които в университ...

Maitreya28.11.04 01:28:31
Дайнов
Проблемът със статията на проф. д-р. Е. Дайнов, когото аз уважем, е че той си мисли че образованието в СОУтата е предназначено да подготви учениците за успехи в живота. Това никога и в никоя съвеременна държава не е било целта на средното образование. Американците, канадците, австралийците, англичаните и др., които dropват out от High School, или го завършват, но не отиват във висши учебни заведения са обречени по принцип да работят ниско платени...

dzver23.09.04 12:23:51
Комунист в комунистическа държава не си виждал и ти пожелавам да не видиш никога!

weet23.09.04 02:23:42
Аз съм комунист!

TeamKiller (анонимен)27.07.04 16:27:09
To4no taka

Да не мислиш, че тези с висше образование си намират? Трябва майка ти и баща ти да са в някакъв бизнес, за да те вкарат...


Точно така дзвер не всички с висше образование си намират работа, само кадърните кадри успяват, а некадърниците и 100 висши да имат - системата ги "изплюва". Каква полза от това че сульо и пульо ми тръгнали да стават вишисти! Пазарната икономика, ако все още не то не след дълго ще си каже думата. Тя няма нуж...

me_amor (анонимен)26.07.04 04:26:30
po temata
az mislia che g-na ne e prav ili pochti ne e prav nezabraviaite kolko umove imame nie a koi im dade osnovite ha kajete mi g-n Dainov

SlimShady (анонимен)22.07.04 20:22:26
pravilno
pravilno vikam da gi prebieme pak posle v zatvora 6te si izlejime tam 1-2 meseca se pak i policaite i teh sa gi tormozili v u4ili6te 6e pokajat malko sa4uvstvie kam borcite za svoboda i prava(nie)

u4enikat-machitel (анонимен)20.07.04 04:20:27
hm
mi pusnete mi Evgeni Dainov 1vs1, da my uchesha zubite, pak posle go pitaite kakvo shte ni pita nas uchenicite, shtoto she vzema edin pistolet, i shte grumna direkotorkata nai posle, ta pone shte znam zakakvo shte leja v pandelata.

ha (анонимен)20.07.04 02:20:28
ha
haha

още коментари... ->>>

Anonymous comments are temporary disabled

  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker