Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: dzver (регистриран)

Дължим ви обяснение за един от най-смущаващите спамове напоследък. Той продължи около ден и половина.

Какво се случваше

В момента, в който влязох за пръв път в гювеч след началото на атаката (няма милост, повикаха ме по тел.), на лична ми се накачулиха най-малко 30 ника, 25 от които ми казаха А, а останалите Fucking. Сигурно и вие сте го преживели. Всеки един от тези никове не седеше в канал, а само на сървъра.

Защо се случваше

Предният ден познатият ни комерсиален писач на вируси deli* пусна поредния си типичен irc spam за пари. На лична се получаваха 10-тина спам съобщения на join. За да се предпазят, админите бяха форсирали набързо и мащабни G-Lines**, от сорта на *.adsl.ttnet.tr, *.cox.net. Понеже и от двата ISP ShakeIT има истински потребители, даже ircop-ове, прехвърлихме защитата на спам на ниво irc server (10x на zimage).

За съжаление нещо не сработи точно както очакваното или може би deli е публикувал ъпдейт*** на спам ботовете си, защото вместо спамът да спре, той се ожесточи, само че адресът, който се спамваше, спря да излиза в личните чатове.

Явно видял, че вече не може да си рекламира сайта, авторът на вируса го изтегли от нашата мрежа.* Не съм сигурен, че е deli, но стилът му е много характерен. До сега неколкократно сме се натъквали на атаки с подписан от него spamware в нашата мрежа и в унибг.
** G-Line е забрана за влизане в цялата мрежа - понякога на цял интернет провайдър или държава.
*** Червеите на deli, за които имам по-детайлна информация, имат нещо като ауто ъпдейт. Посещават даден уеб сайт с конфигурации и инсталиране на нови програми. Този ефект A & Fucking може да бъде причинен от следната грешка
PRIVMSG dzver A fucking website - http://bla bla - в чата би излязло само A. Причината е в изтърваните ":" преди текста, които се изискват от irc протокола.

Редактиран от: dzver; 2004-12-12 01:37

Мнения от посетители (3):
ggg (анонимен)20.10.06 11:29:54
salrbb

dzver16.12.04 11:16:08
И отново са победени!
След половин вечер битка да реализирам afucking.php - spambot cleaner, който анализира /stats l и /whois po sendK/recvK, idle time и още някои дребни белези, OLY реализира cleaner по VERSION. Вече НЯМА да има "A THE FUCKING" deli IRC drones".

Изобщо не се съмнявам, че deli ще направи новата си селяния в рамките на половин готина. Човекът сигурно вече е милионер от спамботове.

dzver15.12.04 17:15:07
A & Fucking 2
Отново се появиха, този път пишат само "Fucking". Не мога да проумея, този botmaster идиот ли е или какво? Кому е нужно бот да спамва само с 1 дума и то причастие.

Anonymous comments are temporary disabled

  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker